Beer pong pravila

Priprava

Na mizo postavite 10 kozarčkov v obliko trikotnika, z vrhom obrnjenim proti sredini mize. Kozarčke napolnite z izbrano alkoholno pijačo. Ob strani postavite dodaten kozarček napolnjen z vodo za spiranje žogice.

Pravila igre

Beer pong je igra, ki se igra v dvojicah (lahko tudi ena na ena). Namen igre je zadeti žogico v kozarček. Če se igra v dvojicah imata igralca ki mečeta vsak po eno žogico. Če s žogico zadenete nasprotnikov kozarček, ga je potrebno umakniti iz igre in nasprotnik spije vsebino kozarčka. Če se izvede normalen met , pri katerem se žogica ne dotakne mize, nasprotnik žogice v zraku ne sme izbijati. V nasprotnem primeru (žogica se dotakne mize) je nasprotniku dovoljeno izbijanje žogice. Če oba igralca v dvojici zadeneta kozarček v istem krogu, dobi eden izmed njiju možnost ponovnega meta. Ekipa ki zadene vse nasprotnikove kozarčke, je zmagovalna. Zmagovalec ostane pri mizi in počaka na naslednjega izzivalca.

Kdo začne z igro

Če je to prva igra, se naredi izbor po principu "Očesa". Igralca se gledata v oči in brez da bi umaknila pogled vržeta žogici. Če oba zadeneta ali zgrešita se izbor očesa ponovi, vendar sedaj druga dva igralca. To velja dokler en igralec zadane in njegov nasprotnik zgreši. Zadeti kozarec se ne umakne iz igre. Igro začne ekipa ki je zmagala izbor očesa. Če to ni prva igra začne ekipa,  ki je zmagala prejšno igro.

Pravilo zapestja in komolca

Pravilo komolca pomeni da moramo imeti pri metu komolec za linijo roba mize. Če izberemo pravilo zapestja ne smemo preko linije z zapestjem. Če pride do kršitve pravila se met ne upošteva in ga je treba ponoviti. Ker je težko oceniti kdaj gre za kršitev pravila, se po navadi to pravilo ne upošteva.

Odskok

Če se žogica odbije od mize (tudi po nesreči) in pade v kozarček, moramo umakniti kozarček iz igre. Poleg tega kozarčka se umakne še en dodatni kozarček po izboru ekipe, ki ne meče. Če sta v igri samo se 2 kozarčka, se odbita žogica šteje samo za en kozarček (v tem primeru met na odboj ni priporočljiv).  Če nasprotni ki je izbijal, po nesreči polije svoj kozarček, ga mora takoj odstraniti iz igre. 

 

Pravilo fingering / blowing (prstki/vihar)

Pravilo prstki se uporablja ko se žogica vrti v kozarčku. V času ko se žogica vrti jo lahko nasprotnik s prsti izbije iz kozarčka. Pravilo vihar je podobno vendar lahko žogico iz kozarca spravimo s pihanjem. To pravilo lahko naznanite ob začetku igre. Pravilo se ne upošteva, če nobena ekipa ne zahteva tega pravila. 

Odbita žogica nazaj

Če se žogica od kozarčka odbije nazaj ne da bi padla na mizo/tla jo lahko poberete (tudi v zraku) in vržete ponovno, vendar iz-za hrbta. Če vam uspe zadeti kozarček se šteje kot 1 zadet in se ga umakne iz igre.

Pravilo "ogrevanje" in "on fire"

Ko igralec zadene kozarček 2x zaporedoma lahko kliče pravilo "ogrevanje" in vrže še enkrat. Če ponovno zadene lahko igralec kliče pravilo "on fire" in meče dokler ne zgreši. Če igralec pozabi najaviti pravilo "ogrevanje" potem ne mora najaviti pravila "on fire".

Poslovilni met

Ko je ekipa zadela zadnji kozarček, ima poražena ekipa možnost poslovilnega meta. Igralca imata možnost zadeti preostale kozarčke (igralec meče dokler ne zgreši). Spremembe postavitve se normalno upoštevajo. Ko oba igralca zgrešita in so preostali kozarčki v igri,  je igre konec. Če ekipa zadene preostale kozarčke, se igra nadaljuje v podaljšek. V podaljšku so 3 kozarčki.

Podaljšek

Trije kozarčki se postavijo v trikotnik na rob mize. Z igro začne ekipa ki naj bi zmagala. Zadnji kozarček postavimo nazaj in na sredino. 

Postavitev